Vrachtwagens zijn enorme voertuigen. Iemand die ooit in de dode hoek van zo’n voertuig is gekomen, weet dat als geen ander. Het is daarom begrijpelijk dat er strenge eisen zijn waaraan je je als vrachtwagenchauffeur moet houden. Hoewel truck accessoires bijna altijd zijn toegestaan, zijn er specifieke regels die bepalen wat wel en niet mag. Ben jij vrachtwagenchauffeur of wil je dat graag worden? In dit artikel zetten we de eisen die de overheid stelt als je een vrachtwagen gaat besturen voor je op een rij.

Rijtijden voor vrachtwagenchauffeurs

De rijtijden voor vrachtwagenchauffeurs zijn wettelijk vastgelegd:

  • Maximaal twee keer per week mag je tien uur per dag rijden. Op de andere werkdagen in diezelfde week mag je maximaal negen uur per dag rijden;
  • Per week mag je maximaal 56 uur rijden;
  • In een periode van twee weken mag je maximaal 90 uur rijden. Deze periode begint niet opnieuw na twee weken. Dus als je in week 1 veertig uur hebt gereden en in week 2 vijftig uur, kun je in week 3 niet weer vijftig uur rijden.

Spiegels op een vrachtwagen

Vrachtwagens met grotere hoofd- en breedtespiegels hebben geen aparte dodehoekspiegel nodig. Ontbreken deze grotere spiegels, dan is een aparte dodehoekspiegel verplicht. Daarnaast moeten eigenaren van oudere vrachtwagens hun spiegels vervangen door moderne, grotere exemplaren. Sinds 2007 moeten vrachtwagens ook een vooruitkijkspiegel of vooruitkijkcamera hebben om het gebied vlak voor de vrachtwagen te kunnen zien. Deze verplichting geldt niet voor vrachtwagens die voor die datum zijn gebouwd, maar het installeren van een vooruitkijkspiegel wordt wel aangemoedigd.

Afmetingen en gewicht van een vrachtwagen

In Nederland gelden specifieke regels voor de afmetingen en het gewicht van vrachtwagens om de verkeersveiligheid te waarborgen. Een beladen vrachtwagen mag maximaal 18,75 meter lang zijn. Het maximale gewicht van een vrachtwagen (met vracht) is 50 ton. Overschrijding van dit gewicht wordt als overbelading beschouwd en is strafbaar. Daarnaast mogen langere en zwaardere vrachtwagencombinaties (LZV’s) op alle autowegen en belangrijke routes rijden. Deze LZV’s kunnen tot twee keer meer vervoeren dan reguliere vrachtwagens met dezelfde hoeveelheid brandstof en chauffeurs.

Verlichting op een vrachtwagen

De eisen voor vrachtwagen verlichting zijn vastgelegd in de Regeling Voertuigen, specifiek in paragraaf 10, artikel 5.3.51. Een vrachtwagen moet voldoen aan dezelfde verlichtingseisen als een personenauto. Dit omvat onder andere: twee grote lichten, twee dimlichten, twee stadslichten, twee richtingaanwijzers aan de voor- en achterzijde, waarschuwingsknipperlichten, en één zij-richtingaanwijzer aan elke zijkant van het voertuig. 

Er zijn nog veel meer regels- en richtlijnen die je als vrachtwagenchauffeur moet volgen. Deze reglementen kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *