Als eigenaar van een hond of honden heb je vast meegekregen dat graanvrij hondenvoer nu helemaal in is. Deze ontwikkeling is vrij recent, maar ontstaan door de slechte kwaliteit van bepaald hondenvoer dat werd aangeboden. Daarbij is het ook een oplossing voor honden met bepaalde problemen.

Graan is niet slecht voor je hond, maar het komt niet voor in het natuurlijke dieet van hondachtigen. Je zult een wolf nooit graan zien eten, bijvoorbeeld. In dit artikel leggen we uit waar de hype vandaan komt en voor welke honden graanvrij een goede keuze is.

Hoe is graanvrij hondenvoer ontstaan?

Zoals al even aangegeven is graan zeker niet slecht voor je hond. Maar bij goedkope voersoorten wordt het te veel toegevoegd. Graan fungeert als opvuller om de brokken groter te maken en je hond een vol gevoel te geven. Dat is prima, zo lang de verhouding graan en dierlijke ingrediënten goed is.

Bij goedkoop en slecht hondenvoer is deze verhouding niet goed. En dat is voer dat voor honden slecht te verteren is. Hun spijsverteringsstelsel is daar immers niet op gemaakt? Er ontstond een grote vraag naar graanvrij hondenvoer, en dat is wat je nu in de winkels koopt.

Wanneer kan je graanvrij hondenvoer proberen?

Voer met een gezonde verhouding vezels, mineralen, vetten, proteïnen en vitaminen is gezond voor je hond. Maar net als sommige mensen glutenvrij eten, hebben sommige honden daar ook baat bij.

Bij de volgende klachten kan graanvrij hondenvoer een uitkomst bieden:

  • Het voer dat je nu gebruikt is van hoge kwaliteit, maar je hond heeft problemen het te verteren.
  • Je hond moet vaak braken na het eten.
  • Je hond heeft last van huid- en/of vachtproblemen.
  • Je hond is ergens allergisch voor.
  • Je hond lijdt aan maag- en darmklachten.

Hondenvoer met graan is niet automatisch slecht

Ook al eet een hond in het wild voornamelijk vlees, het is voor hem of haar niet slecht om granen te eten. Een gezond portie vezels helpt de maag en darmen gezond te houden en te prikkelen. Omdat honden van nature carnivoren zijn, is het belangrijk dat er meer vlees dan andere ingrediënten in het voer zitten.

Let hierop als je hondenvoer koopt

Ga je hondenvoer kopen, let dan goed op de samenstelling. De meeste kwalitatieve merken maken voer met vers gedroogd vlees. Dat is dus geen restvlees of bewerkt vlees. Daarbij zitten er vaak groenten in, fruit, kruiden en omega 3 of 6 visvet. Ook worden er soms extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd voor een zo compleet mogelijke voeding.

Deze ingrediënten zijn belangrijk, maar de verhouding is mogelijk nog belangrijker. Aangezien een hond in het wild voornamelijk vlees eet, is het belangrijk dat een groot deel van het voer ook uit vlees bestaat. Dat is wat honden nu eenmaal het gemakkelijkste verteren.

Er zijn hondenbrokken die voor wel 80 tot 90 procent uit dierlijke proteïnen bestaan, maar alles boven 60 procent is goed. Op HuisdierMaatjes.nl vind je allerlei handige informatie over huisdieren en over honden, waaronder over graanvrij hondenvoer, voor het geval je daar meer over wilt lezen.

Moet jij investeren in graanvrij hondenvoer?

Deze keuze is aan jou. Graanvrij hondenvoer is een stuk duurder dan gewoon kwalitatief hondenvoer en zo lang je goed let op de samenstelling en de verhouding, is het niet gezonder.

Wij raden aan om graanvrij hondenvoer te geven als je hond klachten heeft die niet overgaan met een normale soort hondenvoer. Introduceer dit dan langzaam, zodat je hond geleidelijk kan wennen aan de nieuwe brokken. Meng het eerst met het oude voer en investeer niet direct in een grote zak. Reageert je hond goed, dan kan je volledig overgaan op graanvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *