Hoe meer stappen er worden verlopen in het logistiek plan, hoe efficiënter het hele proces moet verlopen. Als er bijvoorbeeld verschillende materialen op verschillende tijdstippen naar een specifieke locatie moeten worden verzonden, is het van vitaal belang dat de toeleveringsketen niet alleen efficiënt zijn, maar ook in staat zijn snel te reageren op mogelijke problemen die zich voordoen. Hoe groter jouw bedrijf, hoe complexer dit kan zijn en hoe beter jouw bedrijf moet zijn voorbereid. Voor een zo vlot mogelijke toeleveringsketen, hebben we hier de belangrijkste tips op een rijtje gezet voor een doeltreffend logistiek beheer.

1. Neem de tijd om een gedegen plan op te stellen

Effectieve logistiek draait allemaal om gedegen planning, wat betekent hoe minder beslissingen je tijdens de verzending moet nemen, hoe beter. Hoewel een degelijk plan nooit alle verzachtende omstandigheden kan dekken, kan het onvolkomenheden tot een minimum beperken. Een goede logistiek manager zal er dus zorg voor dragen om ruim van tevoren te plannen om zoveel mogelijk vertragingen in de toeleveringsketen te voorkomen.

2. Huur een logistiek manager in met sterke interpersoonlijke vaardigheden

In het onverhoopte moment dat plannen mislukken, is het essentieel dat de verantwoordelijke over goede intermenselijke vaardigheden beschikt. Niet alleen zullen zij de manier waarop jouw werknemers werken optimaliseren, maar ze zullen er ook voor zorgen dat er een duurzame oplossing wordt gevonden voor abrupte situaties. Als jouw logistiek manager beschikt over goede interpersoonlijke vaardigheden en een sterk netwerk van contacten in de sector, zal hij of zij goed toegerust moeten zijn om in jouw bedrijf te helpen logistieke problemen op te lossen.

3. Zorg voor orde, efficiëntie en een duurzame werkomgeving op de logistieke locatie 

De locatie van waar het merendeel van de logistieke processen plaatsvindt moet worden geoptimaliseerd om de efficiëntie van alle werkzaamheden te verhogen. Dit betekent dat het logistieke vastgoed moet bestaan uit een duurzaam ontwerp waarbij het mogelijk is om groeiplannen door te kunnen voeren. Dit houdt ook in dat de locatie strategisch moet worden ingericht met als doel om een duurzame werkomgeving te creëren. 

4. Beschik over een noodplan

Zelfs als je denkt dat jouw logistiek plan rotsvast staat, is het vrijwel onmogelijk om elke mogelijke situatie te dekken. Een goede logistiek manager begrijpt dan ook dat zijn taak er nog lang niet opzit zodra hij zijn plan heeft opgesteld. Om dit effectief te doen, moet je voor elk element van jouw logistiek plan een aantal back-up opties hebben. Hierbij is het bovendien belangrijk dat er een evenwicht wordt gevonden en een correct besluit moet worden genomen wanneer je aan jouw oorspronkelijke plan moet vasthouden en wanneer je moet overschakelen op een noodplan, wat alleen met ervaring kan worden gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *