Auto van de zaak? Dit moet je weten

Bij veel werkgevers kun je een auto van de zaak krijgen, deze kun je buiten werktijd vaak ook voor privé rijden gebruiken. Dit kan erg voordelig zijn. Ook als je zelf ondernemer bent kun je ervoor kiezen om de auto van de zaak ook privé te gebruiken. Wat zijn de voordelen van zakelijk rijden en wat moet je hier nog meer over weten? We bespreken graag een aantal belangrijke punten.

Verzekeren

Een auto verzekeren is altijd verplicht. Ongeacht of je dit voor werk of privé gebruikt. Het is zo dat een auto van de zaak, ook voor privé rijden vaak voordelig is, maar een zakelijke autoverzekering is vaak wel duurder dan een ‘normale’ autoverzekering. Dat komt omdat er zakelijk meestal meer kilometers gemaakt worden. Ook wordt de auto vaak gebruikt door meerder personen, waar verzekeringstechnisch natuurlijk rekening mee moet worden gehouden.

Kopen of leasen

Als je een auto koopt op naam van de zaak kun je een hoop besparen. Je kunt hierdoor namelijk een hoop gemaakte kosten boeken als zakelijke kosten. Dit geld voor de aanschafprijs, brandstof, onderhoud, parkeren, belastingen én verzekeringen. Ook de btw van de auto mag je terugvorderen. Zo bespaar je een hoop op de aanschaf van een auto. Let wel op dat je al gauw juist bijtelling moet betalen als je meer dan 500km privé rijdt per jaar. Dit heb je al gauw gedaan!

Vind je na de aftrek van al deze kosten nog te duur om een auto voor de zaak te kopen, kun je ook overwegen om zakelijk te leasen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en hoeft geen hoge aanschafkosten te betalen. Bij zakelijk leasen is wederom de btw standaard aftrekbaar. Met een zakelijke lease hoef je je ook geen zorgen te BKR-registratie, wat bij een private lease wel zo is. Maar net als bij de aanschaf van een auto op naam van de zaak, kun je bij zakelijk leasen ook te maken krijgen met bijtelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *