Het verlies van een dierbare is iets wat ons op den duur allemaal overkomt. Een moeilijke gebeurtenis waarbij je tijd nodig hebt om dit te verwerken. Dit proces wordt niet makkelijker gemaakt door het feit dat er na een overlijden veel op je afkomt. Denk bijvoorbeeld aan de erfenis die afgewikkeld moet worden. In sommige gevallen is door de overleden persoon, ook wel erflater genoemd, van alles tot in detail geregeld. Het gebeurt alleen ook wel dat het allemaal niet zo goed geregeld is, of dat er een conflict ontstaat rond de erfenis. In zo’n geval is het belangrijk om hier iemand voor in te schakelen die weet wat er bij het afwikkelen van een erfenis allemaal komt kijken. Een erfrechtadvocaat weet als geen ander wat er nodig is om als executeur het afwikkelen van een erfenis helemaal perfect te regelen.

Drie keuzes bij het vereffenen van een erfenis

Indien je als erfgenaam bent genoemd in een erfenis, heb je drie keuzes. Zo kan je ervoor kiezen om een erfenis zuiver te aanvaarden. In het geval dat de openstaande schulden het bedrag van de nalatenschap overstijgen, ben je er dan met de eventuele overige erfgenamen verantwoordelijk voor om deze te betalen. Kies je ervoor om een nalatenschap beneficiair te aanvaarden, dan loop je dat risico niet. De schulden worden ook in dat geval eerst van de erfenis afgehaald, maar mocht er dan een negatief saldo zijn, dan ben je hier niet persoonlijk aansprakelijk voor. Tot slot is er de mogelijkheid om een erfenis te verwerpen. In dat geval geef je aan dat je verder niks met de nalatenschap te maken wil hebben.

Een erfrechtadvocaat helpt jou om een keuze te maken voor de optie die het beste bij je past. Als je een dergelijke specialist inschakelt, dan zorgt deze ervoor dat alle juridische vraagstukken vakkundig worden behandeld. Het mooie hieraan is dat jij hier verder geen omkijken naar hebt en dat jij jezelf bezig kan houden met het rouwproces. Een erfrechtadvocaat geeft informatie over erfrecht. Een erfrechtadvocaat kan ook optreden als vereffenaar. 

Wat doet een professionele vereffenaar?

Wellicht vraag je jezelf af wat een professionele vereffenaar precies doet? In feite gaat het hier om het klaarmaken van de nalatenschap voor de verdeling. Dit is een complexe zaak, zeker als er veel schuldeisers bij betrokken zijn. De vereffenaar moet deze schuldeisers oproepen en alle erfgenamen opsporen. Tot de andere taken behoren onder andere het doen van uitkeringen, het neerleggen van een uitdelingslijst en het te gelde maken van goederen van de nalatenschap. Je ziet: dit is een flinke klus waar je bij voorkeur een specialist op dit gebied voor moet inschakelen. Deze behoudt het overzicht, weet wat er precies moet gebeuren en zorgt ervoor dat alles netjes wordt afgehandeld.

Een erfrechtadvocaat inschakelen als vereffenaar

Het vereffenen van een nalatenschap is altijd een ingewikkeld proces. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid dat de relatie tussen de verschillende erfgenamen niet al te best is. In zo’n geval kan het vereffenen een moeilijke aangelegenheid worden. Maar het kan ook zo zijn dat de erfenis complex in elkaar steekt. Voor iemand die hier geen ervaring mee heeft is het dan een schier onmogelijke taak om dit goed af te handelen. Een professionele vereffenaar heeft hier ervaring mee en weet wat er allemaal in gang moet worden gezet. Een erfrechtadvocaat in hoedanigheid van vereffenaar handelt ook alle juridische vraagstukken met betrekking tot de nalatenschap af, u heeft hier zelf geen omkijken meer naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *