Tijdens de donkere dagen zijn er helaas meer inbraken. Wist je dat er elk jaar 65.000 keer wordt ingebroken? Lees hier hoe je de kans op een inbraak verkleint.

SleutelsEen sleutelkastje aan je muur in je hal ziet er leuk uit, maar is niet handig tegen inbrekers. Zo weet de inbreker meteen de sleutel van je auto te vinden. Bewaar je sleutels daarom liever op een plek, waar dit niet wordt verwacht. Bewaar ze ook niet in je jaszak of een lade van een kastje in je hal. Leg ook geen reservesleutel onder een steen of bak in je tuin. Vraag liever een buurman of buurvrouw om een reservesleutel te bewaren voor je.

Kostbare spullenHoud kostbare spullen uit het zicht. Een sieradenkistje op je tafel in je slaapkamer is erg praktisch, maar hierdoor vinden de inbrekers snel je sieraden. Bewaar dit sieradenkistje ergens waar inbrekers het niet snel vinden.

Raamdecoratie

Door s ’nachts je gordijn of rolgordijn te sluiten en overdag te openen geef je inbrekers de indruk dat je thuis bent. Dit verkleint de kans dat ze proberen in te breken. Houd ze niet half open. Sluit ook altijd je ramen. Al door een klein kiertje van je raam kan een inbreker proberen binnen te komen.


Lampen

Laat lampen aan staan als je weg bent van huis. Je kunt dit ook automatisch instellen met een timer. Hierdoor lijkt het alsof je thuis bent.

Deuren

Check voor het slapen gaan altijd of alle deuren op slot zijn. Gebruik het liefst deuren met meerdere sloten. De achterdeur wordt regelmatig vergeten om dicht te doen. Als je katten hebt sluit dan ook het kattenluik. Draai de deur altijd helemaal op slot. Anders kan de inbreker je deur openen met een pinpas. Haal je sleutel ook uit de deur.

Alarm

Door een goed alarmsysteem weet je meteen of er onverwachte gasten zijn. Het beste alarmsysteem heeft ook een camera. Zo kan je bewijzen dat iemand heeft ingebroken en je huis in de gaten houden als je niet thuis bent. De sirene kan inbrekers al wegjagen. Je kunt het alarm zo instellen dat de politie automatisch wordt gebeld als het alarm afgaat.

Buren

Steeds meer buren hebben groepswhatsapps om elkaars buurt in de gaten te houden. Maak goede afspraken met elkaar en waarschuw elkaar als je iets verdachts ziet. Geef het ook aan je buren door als je op vakantie of een weekendje weg gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *