Kleur

Kleur is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je woning. Kleur kan je interieur maken of breken. Je kan moeilijk een felgroene bank voor een roze muur zetten met daarnaast een klassieke bruine kast. Dat ziet er namelijk totaal niet uit en werkt helemaal niet samen. Naast dat kleuren goed bij elkaar moeten kunnen passen, heeft ook elke kleur een bepaalde uitstraling. Een kleur kan de sfeer en de gevoelstemperatuur dusdanig beïnvloeden dat het een totaal andere kamer wordt. Dit kan kleur doen voor je woning.

Kleur kan de sfeer en de gevoelstemperatuur bepalen

Kleur heeft echt een gigantisch effect op de uitstraling die een kamer heeft. Je merkt direct het verschil tussen een blauwe en een rode kamer wanneer je die binnenstapt. Al helemaal als er weinig warmte van buiten komt, zoals in Nederland. Dan kun je heel goed warme kleuren gebruiken om hier een tegenhanger voor te creëren. Kleuren kunnen we in dit aspect onderverdelen in twee verschillende kanten, namelijk warme en koude kleuren.

Warme kleuren

Een ronde deurknop of een vierkante deurknop zal weinig emotie oproepen. Kleur kan dat echter wel en dat kan je heel nuttig gebruiken. Zeker in ons koude kikkerlandje. Door warme kleuren te gebruiken als geel, rood of oranje in je interieur kun je gezelligheid en sfeer te creëren. Gevoelsmatig kan dat ervoor zorgen dat de temperatuur hoger lijkt en de ruimte gezelliger is.

Koude kleuren

Nu denk je waarschijnlijk dat koude kleuren ervoor zorgen dat een ruimte koud gaat lijken, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Koude kleuren als blauw en geel kunnen de ruimte wel iets koeler laten lijken, maar gevoelsmatig zal het niet kouder worden dan het daadwerkelijk is. Wel werken deze kleuren kalmerend en ontspannend. Het is dus zeker leuk om dit soort kleuren te gebruiken om een bepaalde sfeer te creëren in je woning.

Kleur kan een ruimte groter of kleiner laten lijken

Naast het feit dat kleur de sfeer en de gevoelstemperatuur kan bepalen, kan kleur ook een ruimte groter of kleiner laten lijken. Dat is een hele fijne eigenschap van kleur en het geeft je een hoop spelingsruimte om een ruimte naar je hand te zetten. Je kunt dit doen door gebruik te maken van lichte kleuren of van donkere kleuren.

Lichte kleuren

Door gebruik te maken van lichte kleuren kun je een ruimte groter laten lijken dan dat die daadwerkelijk is. Zeker in het geval van kleinere huizen is dit heel handig en kan je hiermee gevoelsmatig ruimte creëren. Dit komt door het feit dat kleuren als wit, lichtgrijs of lichtblauw heel goed zijn in licht reflecteren. Hierdoor weerkaatst een straaltje licht meerdere keren door de ruimte en worden veel grotere delen van de kamer goed verlicht. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat mensen zich prettiger voelen en minder snel depressief raken in een lichte ruimte.

Donkere kleuren

Met donkere kleuren als zwart, donkergrijs en bruin kun je juist het tegenovergestelde effect creëren en gaat een ruimte dus kleiner lijken. Dit is omdat donkere kleuren licht juist absorberen in plaats van weerkaatsen. Hierdoor kan een straaltje licht maar heel weinig in een ruimte verlichten. Als dus in een ruimte van de zwarte deurknop tot de zwarte muren alles zwart is zal deze ruimte heel erg donker zijn, ongeacht de hoeveelheid licht die door de ramen naar binnen komt. Als je dit in een bepaalde hoeveelheid gebruikt kun je dus zo met het licht spelen dat een ruimte kleiner gaat lijken dan dat het daadwerkelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *