De keuze uit wasmachines is groot. Je hebt vast wel eens gehoord van I-DOS, TwinDos of AutoDose. Scheelt het jou nu echt wasmiddel? Of scheelt het vooral dat je niet meer bij elke wasbeurt het bolletje of het bakje moet vullen met wasmiddel?

Wat is automatisch doseren?

Automatisch doseren houdt in dat de wasmachine zelf de dosering kent die nodig is voor de hoeveelheid was die in de wasmachine zit. Dit scheelt jou het toevoegen van het wasmiddel. In enkele gevallen kan de wasmachine ook meten hoe vies de was is. Daarop past de machine dan de dosering aan.

Hoe gaat automatisch doseren in zijn werk?

Je vult het reservoir voor het automatisch doseren. Dit reservoir is ongeveer anderhalve liter. Dit is genoeg voor zo’n 20 wasbeurten. De was doe je in de machine. Vervolgens meet de wasmachine de hoeveelheid was en past daar de dosering op aan. Op deze manier is wordt er voldoende, maar niet teveel wasmiddel gebruikt voor de was. Je kan natuurlijk zelf ook de dosering aanpassen mocht dat nodig zijn.

Voordelen van automatisch doseren

We hebben besproken wat automatisch doseren is en hoe het werkt. Welke voordelen heeft een wasmachine met automatisch doseren nou eigenlijk?

Automatisch doseren heeft meerdere voordelen. Het gaat om het wassen makkelijker en goedkoper te maken. Hoe wordt het wassen makkelijker? Je hoeft alleen om de 20 wasbeurten het wasmiddel te vullen. Dat is wat anders dan elke wasbeurt het wasmiddel vullen. En goedkoper? De aanschaf van een wasmachine met automatisch doseren is duurder dan een wasmachine zonder. Daar tegenover staat wel dat je geld bespaard op het gebruik van water en wasmiddel. Als je zelf wasmiddel toevoegt aan de was, gebeurd het dat je snel teveel wasmiddel gebruikt. Hierdoor moet de machine vaker spoelen en gebruikt de machine meer water. Teveel wasmiddel is ook niet goed voor de kleding. De kleding kan sneller verkleuren (vaal worden) door het gebruik van teveel wasmiddel.

Teveel wasmiddel kan ook de wasmachine aantasten. Met als gevolg dat er zeepluis ontstaat en de machine en de was niet fris ruikt.

Zijn er dan geen nadelen? Het kan voorkomen dat je niet helemaal tevreden bent over de dosering. Deze kun je uiteraard aanpassen. 

Mocht je een nieuwe wasmachine overwegen en wil je op de langere termijn besparen? Dan is een wasmachine met een automatisch doseringsysteem zeker het overwegen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *