Zodra je te maken krijgt met een deurwaarder, zit je waarschijnlijk in een lastig parket. Of je nu de huurder bent die blijkbaar nog een rekening open heeft staan ergens, of dat jij de partij bent die een deurwaarder inschakelen moest. Voor beide kanten is dit een zeer ongewenste situatie! Maar wat doet een deurwaarder nou precies?

Een aantal bevoegdheden

Een deurwaarder is een ambtenaar die bevoegd is om een aantal zaken aan te pakken. Zo mag een deurwaarder beslag leggen op spullen, een dagvaarding uitbrengen en het opstellen en officieel overhandigen van een proces verbaal.

De beslaglegging op spullen omvat meer dan je denkt. Een deurwaarder mag beslag leggen op bijvoorbeeld je loon, wat er op je bankrekeningen staat, aandelen die je bezit, auto’s, boten, caravans, je pensioen en je huis. Dit wil je dus niet hebben! Als je een huurachterstand hebt, mag een deurwaarder je ook onmiddellijk uit het appartement zetten.

Dagvaardingen uitbrengen is het begin van een gerechtelijke procedure. Hierin wordt vermeld wat het probleem is en wat de schuldeiser van de schuldige wilt hebben. Dit wordt door de deurwaarder aan de schuldige partij gegeven en aan de rechtbank.

Als tijdens een conflict de politie al een keer is geweest om wat zaken vast te stellen, zal er een proces verbaal opgemaakt zijn. Deze mag door een deurwaarder ook overhandigd worden aan de schuldige partij. Dit is een officieel document en kan niet gewoon in de prullebak gegooid worden.

Nog niet helemaal afgerond

Als partij die de deurwaarder moet inzetten, ben je ook allesbehalve opgelucht. Een deurwaarder is natuurlijk wel een goede stap in de richting van geld terugkrijgen, maar hiermee is het nog zeker niet afgedaan. De deurwaarder helpt je met het duidelijk maken aan de schuldige dat het niet goed gaat en dat er niet meer uitgesteld mag worden, ma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *