Een goede handhygiëne is belangrijk voor iedereen. Niet voor niets wordt hier in de zorg ook extra aandacht aan besteed. Maar wat betekent het nou eigenlijk, goede handhygiëne? Je handen wassen nadat je naar het toilet bent geweest, dat doen we bijna allemaal. Maar je de hele dag door bewust moeten zijn van je handen en of ze schoon en ontsmet zijn, dat is een ander verhaal. Want wanneer was je je handen met zeep en water en wanneer is het nodig om ze te desinfecteren? En hoe zit het eigenlijk met het dragen van handschoenen?

Verschil tussen wassen en desinfecteren

Voor zorgprofessionals is het van belang om goed te weten wat de regelgeving rondom handhygiëne is. Wanneer je als zorgprofessional in aanraking gaat komen met lichaamsvloeistoffen draag je altijd niet steriele handschoenen. Ondanks dat je je handen hiermee de nodige bescherming biedt, is het toch noodzakelijk om daarna handhygiëne toe te passen. Na het uittrekken van handschoenen ga je je handen desinfecteren met handalcohol. Je handen wassen met water en zeep doe je alleen op de momenten dat je handen zichtbaar vuil zijn.

Leer alles over handhygiëne

Handhygiëne is meer dan alleen weten wanneer je handschoenen draagt en weten wanneer je zeep of handalcohol moet gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat er duidelijke instructies beschikbaar zijn over hoe je jouw handen moet wassen? Wil jij er alles over weten? Dat kan eenvoudig door de e-learning handhygiëne te volgen. Er zijn overigens nog veel meer leuke en handige e-learnings te vinden. Zo leert de e-learning zorg alles wat zorgprofessionals moeten weten en is voor zorgmedewerkers die graag uitgedaagd willen worden en op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de zorg.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *